Liberaal Joodse Gemeente Gelderland, progressief en gastvrij.

22 juni 2018 | 9 Tammuz 5778

voor de kinderen en hun ouders

voor de kinderen en hun ouders

Onderwijs 

Sinds enige tijd zijn we in de gelukkige omstandigheden dat we jonge kinderen in de kille hebben kunnen verwelkomen. De meesten van hen volgen ook de joodse les.
Zij hebben les tijdens de dienst één keer per veertien dagen. De lessen zijn bedoeld voor de kinderen vanaf 5 jaar tot ongeveer een jaar of minder vóór hun bar/bat mitswa. Voor de lessen is een lesprogramma en planning gemaakt in samenwerking met Rimon, dat voor de Nederlandse situatie een uitgewerkt programma heeft samengesteld. Ook het lesmateriaal wordt in overleg met Rimon gekozen en waar nodig aangeschaft.  

De kille betaalt een vast bedrag per jaar aan Rimon voor deze ondersteuning. De ouders betalen een door het Bestuur vastgesteld bedrag voor het volgen van de lessen door de kinderen en voor het materiaal. Voor de allerjongste kinderen is geen opvang geregeld, geen crèche functie dus en de ouders zorgen zelf voor hun jongste kinderen.  

Bij de lessen, die gegeven worden door Marjolein Koster, is steeds een hulpouder aanwezig, in verband met de diversiteit in leeftijd en zo nodig voor meer individuele begeleiding.
Passend in het lesprogramma komen de kinderen soms voor een bepaald onderdeel in de dienst. Zij ervaren dan gelijk hoe het er aan toegaat in de dienst en over wat ze geleerd hebben in de les.
Het komt voor dat kinderen uit andere killes, waar ze op les zitten een enkele keer met bv. grootouders mee komen naar Dieren. In dat geval voegen ze gemakkelijk in bij de les van Marjolein en kunnen ze deelnemen. Ze zijn immers al gewend aan de lessen en het programma en vragen daardoor niet meer aandacht dan gewoonlijk, zodat ze ook niet te veel tijd vragen van de leerkracht. In andere situaties, wanneer kinderen niet gewend zijn aan dit specifieke lesprogramma, zou dit echter ten koste kunnen gaan van de vaste groep kinderen in de les.
Daarom is in het Bestuur, in overleg met de onderwijscommissie en met de leerkracht, gekozen voor het beleid dat eerstgenoemde kinderen incidenteel kunnen deelnemen aan de lessen, maar dat dat helaas niet mogelijk is, logistiek gezien, voor kinderen die niet gewend zijn aan joodse les in één van de Nederlandse Kehillot.  

Vanzelfsprekend zijn alle kinderen van harte welkom in de dienst, of ze nu wel of niet deelnemen aan de lessen.

De LJG Gelderland organiseert al jaren feesten met speciale activiteiten voor de kinderen. Zie de recente foto's van Poeriem 2017

CHANOEKA 2015

CHANOEKA 2015

CHANOEKA 2015

Chanoeka 2015
 chanoekalichtjes
Chanoeka 2013                                                                            Chanoeka 2914

De Soeka is agelopen herfst  gezamenlijk opgebouwd. We hingen er allerlei takken en vruchten in. En jullie, kinderen, hebben hem mooi vesierd. Op de foto zie je ons allemaal in de soeka.

soekot 2914
Samen met z'n allen in de soeka!

poerim2013
een Poerimfeest

Chanoeka en Poerim zijn feestelijke bijeenkomsten en staan altijd in het teken van de kinderen
Zie de foto's van Bart Mendelson genomen op Chanoeka op de chanoekapagina.
Misja Schrijver leert de kinderen sjokkelen in de Soeka, kijk hier
Zie de recente foto's van Poeriem 2017

Wilt u joodse gebruiken en waarden ook aan uw kinderen doorgeven?
Neem contact op met het secretariaat.

 

Nieuws

Nieuws over Europese Waarden en strijd tegen Anti-semitisme Lees meer >>
Overgenomen van de nieuwsbrief van Crescas een mooie verzameling radio- en televisieprogramma's in de maand juni met een joods thema. Lees meer >>

juni

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

tree1

tree2