Liberaal Joodse Gemeente Gelderland, progressief en gastvrij.

17 november 2018 | 9 Kislev 5779

Parasja van de week

Parasja van de week

Parasja Toledot

Vermoeidheid is de ware vijand

door Sivan Rahav-Meir *) 

Beresjiet/Genesis 25:19 - 28:10 

‘Gauw, geef me wat van dat rode wat je daar kookt, ik ben doodmoe’, zei Esav tegen Jaäkov.; (Daarom wordt hij ook wel Edom genoemd.) 1)

Veel is er geschreven over de verschillen tussen Jacob en Esau. De wijzen hebben gewezen op de goede inborst van Jacob en zijn besluit om een onschuldig en rechtvaardig man te zijn, in tegenstelling tot de kwade inborst van Esau en de gewelddadige en wrede keuzes die hij maakt. Een schijnbaar onbetekenende factor welke de keuzes van Esau beïnvloedt is vermoeidheid.

Vermoeidheid is niet alleen een moderne kwaal. Duizenden jaren geleden waarschuwde de Tora, in de parasja Toledot, ons al voor zijn gevaren. Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in deze parasja is dat Esau er in toestemt om zijn eerstgeboorterecht en toekomstig spiritueel leiderschap aan Jacob te verkopen in ruil voor een bord rode linzensoep. Wat bracht Esau er toe om deze keuze te maken? Waarom geeft hij de voorkeur aan een tijdelijke soep boven iets eeuwigs?

De vermoeidheid van Esau wordt in dit verhaal twee keer benoemd. Eerst wordt ons verteld dat hij vermoeid was toen hij uit het veld terug keerde en nog eens toen hij tegen Jacob zei dat hij vermoeid was en vroeg of hij de soep mocht eten. Vermoeidheid is zowel een fysieke als een mentale bewustzijnstoestand. Het veroorzaakt apathie en leidt tot een gebrek aan concentratie en belemmert het goed luisteren. Slecht slapen en een chronisch slaapgebrek resulteren in een laag oordeelsvermogen, gebrek aan motivatie, humeurigheid en stress. Geen wonder dat de vermoeide Esau niet kon focussen op fijngevoelige spirituele zaken.

Rabbijn Yemina Mizrachi 2) wijst er op dat de Sjoelchan Aroech 3) opent met het voorschrift:  ‘Men moet zichzelf als een leeuw versterken om in de ochtend op te staan om zijn Schepper te  dienen.’

Elk mens moet moeite doen en verleidingen overwinnen om uit bed te komen. Dit mag dan wel super duidelijk zijn, maar Mizrachi voegt er aan toe dat wij in onze huidige dagen ook er ons best voor moeten doen om in de avond op tijd naar bed te gaan. Het is gemakkelijker om maar door te gaan dan om er een eind aan te maken door alles wat onze aandacht afleidt. We hebben het gevoel dat we onze WhatsApp, onze e-mail, Facebook eens of voor de zoveelste keer moeten checken voordat we onszelf toestaan om naar bed te gaan. Dus heden ten dage moet een ieder ‘zichzelf versterken als een leeuw’ om naar bed te kunnen gaan.

Noten

  1. In het Hebreeuws is er een woordspel tussen adom, ‘rood’, en de naam Edom.
  2. Rabbijn Yemina Mizrachi
  3. De Sjoelchan Aroech (lett. gedekte, welvoorziene tafel) is het belangrijkste joodse wetboek.

*)

Sivan Rahav-Meir is een Israëlische journaliste, bekend van het presenteren van nieuws op TV, columns in de krant, een radioprogramma en een wekelijkse blog over de parasha van de week. Haar boek is getiteld # Parasha, ISBN 978-1-59264-493-3.

Nieuws

Op 2 december a.s. geeft Lenny Kuhr – ambassadeur van Givat Haviva – een benefiet concert getiteld "Het lied gaat door" in het Joods Cultureel Centrum MerkAz in Utrecht. Lees meer >>
Via de site van Sja'ar kunt u boeken en cd's aanschaffen Lees meer >>

november

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30