Liberaal Joodse Gemeente Gelderland, progressief en gastvrij.

26 mei 2019 | 21 Iyyar 5779

Parasja van de week

Rabbijn Alexander Salomons
Rabbijn Alexander Salomons

Parasja van de week

Rabbijn Alexander Salomons en de Joodse vluchtelingen naar Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog

Na 1933 vluchten duizenden Duitse Joden en linkse nazi-tegenstanders over de Nederlandse grens. Honderden mensen arriveren met koffers per trein uit Kleef op het Nijmeegse station. Anderen komen via de officiële grensovergang in Beek of stiekem door bossen en over landwegen. De vluchtroute over station Nijmegen was populair en kansrijk, dankzij het zeer actieve Nijmeegse Vluchtelingencomité van rabbijn Alexander Salomons, zo toont recent onderzoek van historicus Jan Brauer. Hij gaf op 4 mei in een lezing een levendige schets van de mensen op drift en hun verblijf in grensstad Nijmegen in de aanloop naar de oorlog.
Rabbijn Salomons en zijn comité hebben vanaf 1933 honderden vluchtelingen verder geholpen. Ze werden opgevangen, kregen onderdak en hulp bij het verder reizen.
Maar in de loop der jaren werden steeds meer vluchtelingen tegengehouden. Onze regering typeerde ze als 'ongewenste vreemdelingen'. Duitse Joden werden ook nog begin 1940 steeds vaker teruggestuurd.
De Nijmeegse rabbijn Alexander Salomons verzette zich hiertegen. Met zijn hulp slaagden sommige vluchtelingen er alsnog in door te reizen naar veilige landen.
Maar ook met hem liep het slecht af. Hij, zijn vrouw en vier kinderen werden in juni 1943 opgepakt en op transport gezet naar Sobibor. Daar werden ze direct vermoord. Salomons, dat is dus ook zo'n naam die moet blijven voortleven in Nijmegen en in de geschiedenis van de Nederlandse Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het vernoemen van een straat of plein is deze strijdbare man zeker waard.
Dit bericht put uit de volgende bronnen:
Artikel Gelderlander en column Rob Jaspers in de Gelderlander.

Rabbijn Salomons met echtgenote Roos en kinderen

 RC

Nieuws

Joodse geschiedenis en Joods heden bij de Gelderse Omroep: herdenken in Gelderland met o.a. de Nijmeegse villa Marienboom (nu nog een cursuscentrum) en met interviews met twee van onze leden en een inblik in onze synagoge in Dieren, die nieuw Joods leven vertegenwoordigt. Lees meer >>
Is even met vakantie. In plaats daarvan een stukje over strijdbare Rabbijn Alexander Salomons en de Joodse vluchtelingen naar Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog Lees meer >>
De nieuwe 'Joods Nu' is uit met als thema Wie vindt een plek in onze kille?. Hierbij een uitgebreide versie van de bijdrage van ons lid Elco Aronstein over Over Joodse traditie(s), cultuur, religie en identiteit. Lees meer >>

mei

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31